چنان چه با مشکلاتی از قبیل خالی شدن شارژ باتری ماشین و یا کم نور شدن چراغهای جلو ماشین مواجه شده اید به احتمال زیاد نیاز به باتری جدید دارید، اما نکته ی قابل توجه، نحوه صحیح جدا کردن و وصل کردن باتری خودرو است.
با توجه به اهمیت نقش باتری، یادگیری نحوه جدا کردن و وصل کردن باتری خودرو، حائز اهمیت است. نصب نادرست باتری جدید می تواند خرابی باتری یا آسیب فیزیکی را به همراه داشته باشد. بنابراین در این مقاله به یادگیری نحوه جدا کردن و نصب کردن باتری خودرو و اصول نگهداری آن می پردازیم.
نحوه جدا کردن باتری خودرو
-
خاموش کردن موتور
اولین قدم در یادگیری نحوه صحیح جدا کردن باتری خودرو، رعایت اصول ایمنی است. از جدا کردن باتری خودرو در حالی که خودرو روشن است خودداری کنید چرا که انجام این کار آسیب خودرو را به همراه دارد.
- جمع آوری ابزارهای مورد نیاز
ممکن است قبل از جدا کردن باتری ماشین به موارد زیر نیاز داشته باشید:
- دستکش
- عینک محافظ
- کیت آچار
-
جدا کردن کابل های باتری
در انتهای هر یک از کابل های مثبت و منفی باتری، یک بست باتری قرار دارد که آنها را به قطب های باتری متصل می کند. به منظور جدا کردن باتری خودرو، لازم است هر دو کابل جدا شوند. برای جلوگیری از اتصال برق، ابتدا کانکتور قطب منفی باتری و سپس کانکتور قطب مثبت را جدا کنید و اطمینان حاصل کنید آچار به طور همزمان به هر دو قطب باتری تماس نداشته باشد.
احتمالاً باتری در سینی خودرو با پیچ و مهره ثابت و محکم شده است که باید آن ها را با آچار باز کرده و باتری را از نگهدارنده باتری جدا کنید.
-
برداشتن باتری خودرو
اکنون زمان آن فرا رسیده است که باتری را خارج کنید. هنگام بلند کردن باتری مراقب وزن آن باشید و مطمئن شوید توانایی بلند کردن آن را دارید. همچنین هنگام جدا کردن و خارج کردن باتری خودرو، برای جلوگیری از ریزش اسید باتری مطمئن شوید باتری ثابت باقی می ماند. در نهایت باتری را روی یک سطح صاف و خشک قرار دهید.
روش نصب صحیح باتری خودرو
بهتر است قبل از نصب باتری از صحت عملکرد سیستمهای جانبی برق اتومبیل (دینام، آفتامات و …) اطمینان حاصل کنید.
در صورت عدم استفاده از خودرو به مدت طولانی، کانکتورهای سر باتری را باز کنید. هنگام استفاده مجدد باتری، ابتدا کانکتورها را متصل کنید و در صورت عدم استارت خودرو، باتری را با جریان ۰.۱ ظرفیت باتری و حداکثر ولتاژ ۱۴.۸ ولت به مدت ۳ الی ۴ ساعت شارژ کنید تا ولتاژ باتری ۲۰ دقیقه بعد از قطع شارژ به حداقل ۱۲.۶ ولت برسد. در مورد باتریهای چشمی دار، این عمل را تا سبز شدن کامل چشمی ادامه دهید. در صورت افزایش دمای باتری به بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد، جریان شارژ را با جریان کمتری ادامه دهید یا جریان شارژ را قطع نموده و پس از کاهش دمای باتری، مجدداً به شارژ باتری ادامه دهید.
هنگام نصب باتری خودرو، انجام مراحل زیر الزامی است:
-
تمیز کردن اتصالات کابل و قطب های باتری
پس از تمیز کردن بستهای متصل به کابلهای باتری، اقدام به نصب باتری خودرو کنید.
-
نصب باتری خودرو
هنگام نصب باتری مراحل زیر را به ترتیب طی کنید:
- باتری را به صورت تراز در محل مخصوص قرار داده و مهرههای قاب نگهدارنده را محکم کنید، به نحوی که به بدنه باتری آسیب نرسد.
- کانکتور مثبت را به قطب مثبت متصل کنید.
- کانکتور منفی را نیز به قطب منفی وصل کرده و محکم ببندید.
از آنجایی که نصب باتری جدید یا موجود ممکن است ساعت ماشین شما را ریست کند نیاز است ساعت صفحه نمایشگر خودرو نیز تنظیم شود.
پس از نصب باتری ماشین توجه به نکات زیر الزامی است:
نکته ۱: حداقل هر سه ماه یکبار سطح الکترولیت باتری غیرسیلد را بازدید کرده و در صورت کاهش سطح الکترولیت، فقط آب مقطر استاندارد را تا سطح مورد نظر اضافه کنید.
نکته ۲: در صورت کاهش مکرر سطح الکترولیت، اتصالات سیستم برق خودرو به ویژه آلترناتور (دینام)، چک شود.
توصیههای ایمنی و زیست محیطی
۱. از شکافت باتری و تخلیه مواد آن در محیط زیست به دلیل وجود اسید و مواد سربی موجود در آن خودداری کنید.
۲. به علائم موجود بر لیبل باتری که به شرح زیر است توجه کنید:
- از عینک ایمنی استفاده کنید.
- به دستورالعمل راهنما مراجعه کنید.
- دور از دسترس اطفال نگهداری شود.
- از قراردادن باطری در مجاورت شعله خودداری کنید.
- در اثر جرقه، خطر اشتعال وجود دارد.
- در صورت تماس پوست با اسید موجود در الکترولیت باتری، بلافاصله محل تماس را با آب بشوئید.
- باتری در بین زبالههای شهری قرار داده نشود.
- باتری قابل بازیافت است.
اصول نگهداری صحیح باتری ماشین
- باتری خودرو باید در مکانی خنک و خشک نگهداری شود (هرگز باتری را در معرض نور خورشید قرار ندهید).
- برای جلوگیری از سولفاته شدن، انبارش باتری باید در حالت شارژ کامل صورت پذیرد و از نگهداری باتری های نیمه پر یا خالی خودداری شود.
- بررسی دورهای باتری های نگهداری شده و شارژ مجدد آنها در صورتی که ولتاژ آنها کمتر از ۱۲.۴ ولت باشد مورد توجه است.
بیشتر بخوانید: باتری مناسب مناطق گرمسیری